Elektrikli Araç Şarj İstasyonu İşletmeciliği
Elektrikli araçların kullanılması ile birlikte araç kullanıcılarının ihtiyacını gidermek üzere de hizmet alanları oluşmuştur. Bunlardan en önemlisi de araç şarj istasyonlarıdır. Elektrikli araç şarj istasyonları kurularak, elektrikli araçların güvenli bir biçimde şarj edilmeleri mümkün olmaktadır. Tüm bu süreçte ise kanunlar çerçevesinde belirli kurallar oluşturularak araçların ve şarj istasyonlarının güvenle kullanılması mümkün olmaktadır. Şarj istasyonu bireysel kurulup kullanılabileceği gibi kurumsal firmalar tarafından belirli noktalara konularak işletmeciliği de yapılabilmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu işletmeciliği çok sayıda şarj istasyonunun ticari amaçla işletilip halka hizmet verilmesi işlemleridir.
Şarj Ağı İşletmeciliği Lisansı Nedir?
Elektrikli araç şarj istasyonları, araçların güvenle şarj edilmesini sağlayacak şekilde hazırlanıp hizmet veren noktalardır. Şarj ağı, birden fazla şarj istasyonunda şarj Hizmeti vermek üzere geliştirilmiş olan yönetim sistemidir. Şarj istasyonlarında şarj ağı oluşturularak istasyonların etkili bir şekilde yönetimi mümkün olmaktadır. Şarj ağı işletmecisi şarj istasyonları ve şarj ağını işletmeciliği lisansını sahip olan kişilere verilen isimdir. Şarj ağı işletmeciliği lisansı nedir? Şarj ağı işletmeciliği lisansı, EPDK( Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) tarafından Enerji Piyasası Kanunu uyarınca tüzel kişilere şarj ağı işletme yetkisi verildiğini gösteren izin belgesidir. Bu lisansa sahip olan tüzel kişiler yasal olarak şarj ağı işletmeciliği yapabilmektedir.
Şarj Ağı İşletmeciliği Lisansı Alma Şartları
Elektrikli araç şarj istasyonu işletmeciliği yapabilmektedir için şarj ağı işletmeciliği lisansını sahip olmak gerekmektedir. Şarj ağı işletmeciliği lisansı alma şartları genel hatları ile şu şekildedir;
- Başvuruda bulunacağın anonim ve ya limitet şirket olarak kurulmuş tüzel kişi olması,
- Şirketin asgari sermayesinin EPDK tarafından belirlenen tutardan az olması,
- Tüzel kişi olması halinde borsada işlem görenlerin dışında kalan payların nama yazılı olması,
- Tüzel kişilerin öncelikle elektronik başvuruda bulunacak olan yetkilisinin belirlemesi ve kişinin vekaletname ile EPDK’ya bildirilmesi,
- Başvurunun elektronik başvuruda bulunacak olan yetkilisinin belirli belgeler ile birlikten başvuru sistemi üzerinden başvuruda yapması gerekmektedir.
Şarj ağı işletmeciliği lisans almak için hazırlanacak belgeler ise; başvuru dilekçesi, şirket esas sözleşmesi, ortaklık yapı belgesi, güncel sermaye tutarını gösteren belge şeklindedir.